Van te voren denk je alles wel te weten. Wat andere overkwam, gaat jou niet gebeuren. Je leest alle edities van de Runnersworld. Je maakt een trainingsschema die bij je past. Je hoort alle tips aan van andere mensen en trekt je eigen conclusies eruit. En tot slot volg je verschillende Facebookgroepen waar eindeloos discussies worden gevoerd door enthousiast marathonlopers. Maar toch maakte ik veel beginnersfouten tijdens de marathon.
Eerder beschreef ik al uitgebreid mijn marathon ervaring in Rotterdam. Nu we inmiddels een half jaar verder zijn probeer ik te leren van de beginnersfouten die ik heb gemaakt. Dit om het beter te doen tijdens mijn volgende marathon in Londen .
Samen lopen
In Rotterdam liep ik tot 22 kilometer samen met een vriendin. Zij had een betere voorbereiding gehad en wilde graag onder de 4 uur lopen. Ik wist dat dit voor mij waarschijnlijk niet haalbaar was, maar toch besloot ik mee te lopen. Los van het feit dat ik hierdoor na 22 kilometer meer energie had verbruikt dan had gemoeten, speelde het mentale aspect ook een grote rol. Nooit had ik verwacht dat het mentaal zo zwaar zou zijn om tegen haar te zeggen dat ze zelf verder moest lopen en dat ik het tempo terug zou schroeven. Waar de eerste 22 kilometers voorbij vlogen, leek nu iedere kilometer wel een uur te duren. Wat mij betreft was dit de grootste beginnersfout tijdens mijn eerste marathon.
Te laat naar het startvak
Wat ik heb geleerd is dat een marathon vraagt om een goede voorbereiding. Zowel in de maanden voorafgaand aan de marathon, als de laatste minuten voor de start. Wat ik hier fout deed was heel simpel: ik ging te laat mijn tas afgeven, waardoor ik redelijk laat ik in het startvak stond. You’ll Never Walk Alone klonk al en toen moest ik nog even naar de WC. Hierdoor kwam ik pas een paar minuten voordat ik de startlijn passeerde aan op mijn plekje in het startvak.
Te snel van start
Doordat ik met iemand samen liep tot het 22 kilometer punt, liep ik niet op mijn eigen tempo. Zo kon ik niet mijn eigen race indelen en belandde ik op 22 kilometer op een punt waar ik het tempo wilde terugschroeven. Maar om na zo’n afstand opeens je tempo terug te schroeven, gaf mij een mentale klap. Ik kreeg het vanaf dat punt al echt zwaar
Te snel gaan wandelen
Bij de waterpost op 25 kilometer ging ik al een klein stukje wandelen. Dit was achteraf gezien onnodig en te vroeg. Hierdoor werd het een lang stuk van hardlopen en wandelen. Wandelen deed ik wederom op 28 kilometer, 30 kilometer, 32 kilometer, 35 kilometer en 38 kilometer.
Sportdrank tijdens de marathon
Veel mensen zullen mij voor gek verklaren, maar de Lemon en Lime gelletjes van SIS kan ik goed verdragen. Wat mijn maag minder kan verdragen is de AA drank die op veel evenementen wordt geschonken. Toch nam ik in de laatste paar kilometers een slokje AA. Mijn lichaam reageerde hier meteen op.
De beginnersfouten samengevat
Samengevat ga ik dit de volgende marathon anders doen:
- eerder het startvak in
- niet te hard van start
- lopen op mijn eigen tempo
- geen dingen nemen die mijn lichaam niet gewend is
- proberen niet te gaan wandelen