Normaal gesproken zul je mij alleen op het strand vinden met een biertje in de zon op een strandbedje. Maar soms wijk ik af van deze gewoonte en ga ik naar het strand met een andere reden. Dan ga ik hardlopen op het strand. Heel anders dan op de weg en dat heeft een hoop voordelen, maar zeker ook een aantal nadelen.
Ik moet nu wel heel eerlijk zijn, het is niet zo dat ik tien keer per jaar op het strand te vinden ben in mijn hardloopkloffie. Het zal eerder één tot twee keer per jaar zijn. Maar als ik dan ga, kan ik er wel erg van genieten. Soms ga ik gewoon voor een trainingsloopje en anders is het voor bijvoorbeeld de halve marathon van Egmond. En ondanks dat ik niet vaak op het strand te vinden ben, heb ik toch al een hoop geleerd. Hier al mijn do’s & don’ts op een rijtje.
De do’s van hardlopen op het strand
Te beginnen met alle do’s. Want er zijn veel redenen om op het strand te gaan lopen en ook een hoop tips te geven om je loopjes op het strand makkelijker te maken.
De juiste afstand
Hardlopen op het strand is wat zwaarder dan op de weg. Je zakt een beetje weg in het zand en ook niet alle stukken zijn gelijk. Daarom is het handig om vooraf te bepalen hoeveel kilometer je op het strand wil gaan lopen. Nog nooit op het strand gelopen? Begin dan met een klein stukje om eraan te wennen.
Plan ook vooraf waar je het strand op gaat en waar je er weer af wil gaan. Niet op iedere plek kun je het strand zomaar verlaten, dus als je een afslag mist, kan het zomaar weer een paar kilometer duren voor de volgende.
Kies voor eb
Nu ga ik er vanuit dat je gewoon lekker wil lopen over het strand en niet per se alleen maar in het mulle zand wil lopen. Daarom moet je op het strand hardlopen wanneer het eb is. Bij eb is er het meeste compacte zand langs de vloedlijn en heb je de meeste ruimte om te lopen. Bij vloed wordt deze ruimte een stuk kleiner en moet je dus in zacht en droog zand lopen. Op deze kleinere stukken is het ook drukker met andere lopers, dus heb je minder ruimte voor je loopje.
Geniet van de omgeving
Waarschijnlijk ga je niet altijd op het strand hardlopen. Dus wanneer je gaat, moet je ook genieten van de omgeving. De frisse zeelucht is heerlijk en het geluid van de golven werkt rustgevend. Extra tip: ga niet met muziek lopen op het strand, dan mis je echt een heel deel van de ervaring. Staar tijdens het lopen niet naar de grond en het zand, maar kijk lekker om je heen.
De don’ts van hardlopen op het strand
Natuurlijk kleven er ook een aantal nadelen aan het hardlopen op het strand. Nouja nadelen is wellicht niet het juiste woord. Het zijn meer dingen waar je op moet letten.
Tijd en plaats
Het kan op het strand erg druk zijn en daarom moet je het loopje ook goed plannen van te voren. Ga bijvoorbeeld vroeg in de ochtend – als het getij goed is natuurlijk. En kies een locatie uit waar het niet al te druk is. Op een zomerse dag met 30 graden op de pier van Scheveningen gaan lopen is geen goed idee, tenzij je van slalommen houdt.
Kies ook een plek uit waar je makkelijk het strand op en af kunt komen. Als het te verlaten is en er geen paden door de duinen zijn, kan het ook heel erg saai worden. Denk dus goed na over je de tijd en plaats van je loopje, voordat je naar een strand gaat.
Ongelijke belasting
Wanneer je gaat hardlopen op het strand is het onverstandig om maar één kant op te lopen. Het strand loopt – zowel bij eb als vloed – een beetje schuin. Hiermee belast je bijvoorbeeld je knieën ongelijk. Het meest verstandig is het om een heen en weertje te doen op het strand en op dezelfde stukken te lopen. Zo belast je de spieren aan beide kanten gelijkmatig.
De zee
Deze tip geldt voornamelijk voor mensen zonder waterdichte schoenen. Wanneer je dicht langs de vloedlijn loopt, kun je verrast worden door de zee. Snel uitwijken is niet prettig, maar natte sokken al helemaal niet. Ga niet te dicht bij de zee lopen en probeer ook niet door plassen te lopen. Met natte sokken loop je toch een stuk minder lekker en zeker voor lange afstanden kan het erg gaan irriteren aan je voeten.
Een laatste tip voor de wedstrijden op het strand
Laat ik afsluiten met nog een laatste tip voor het lopen van wedstrijden over het strand. Het is een hele simpele, maar klinkt heel onlogisch. Op het strand is de kortste weg, vaak niet de snelste. Probeer op het strand altijd zo snel mogelijk en zo lang mogelijk bij de vloedlijn te blijven lopen en sla pas op het laatste moment af richting de duinen. Hierdoor loop je een minimaal aantal meters in het mulle zand. Want in mul zand daalt je snelheid drastisch.
Veel succes met je loopjes op het strand!