Vind ik hardlopen in de winter fijn?

Een dinsdagavond in augustus. Het is nog 32 graden en ik zweet mijn appartement uit. Iedere beweging lijkt er eentje teveel vandaag, maar ik besluit toch maar naar buiten te gaan voor een hardloop training. We zijn vijf maanden verder.Het is een woensdagavond in januari. het is koud, donker en waait het hard. Met frisse tegenzin ga ik naar buiten voor een training. Twee compleet verschillende situaties. Maar welke heeft mijn voorkeur? En wat vind ik nou van hardlopen in de winter?

Hardlopers die praten over het weer

In Nederland is het altijd te warm of te koud. Het zijn van die typische Nederlandse uitspraken. Nu het winter is, het vroeg donker wordt, het kwik daalt en de windkracht stijgt , hoor je mensen verlangen naar de zomer. En over een tijdje, als het eenmaal zomer is en er een hittegolf over het land raast, verlangt iedereen weer naar een lekkere koude winterdag. Alles daar tussenin is voor mij de ideale hardlooptemperatuur. Maar de afgelopen jaren heb ik geleerd om in iedere temperatuur te kunnen lopen.

De ene loper kan beter met verschillende temperaturen omgaan dan de andere. Over het algemeen hebben hardlopers niet zoveel moeite met kou. De problemen komen pas als je de thermometer de 20 graden passeert. Het beste voorbeeld is misschien wel een voorjaarsmarathon en dan met name die van Rotterdam. Maandenlang train je in de winterse omstandigheden en dan op die ene zondag in april schijnt opeens de zon en is het warm. Je lichaam is deze warmte niet meer gewend na maanden van hardlopen in koele temperaturen. Het resultaat is dat je lichaam meer moeite heeft met de warmte. De enige optie is om je tempo en hartslag omlaag te brengen.

Het voorbeeld is tekenend voor hoe hardlopers over het weer denken. Voor de marathon van Rotterdam maken mensen zich maandenlang druk over het weer. Terwijl dat nou juist hetgeen is waar je nul invloed op hebt. Je voorbereiding en training, daar moet de aandacht naar toe. Zelf ben ik ook “slachtoffer” geworden van een warme voorjaarsmarathon. In 2019 was het op “Marathon Day” in Rotterdam 20 graden. Mijn lichaam kon de warmte niet goed verwerken en het resulteerde in een langzamere eindtijd dan van te voren gehoopt. Maar dit wist ik al voordat ik van start ging. Ik had mij aangepast op het weer van die dag en zo voorkwam ik een teleurstelling.

hardlopen in de winter

Hardlopen in de winter

Sinds die marathon in Rotterdam ben ik meer in warm weer gaan hardlopen. Zo deed ik een aantal trainingen afgelopen zomer terwijl het boven de dertig graden was. Zo raakte ik er veel meer aan gewend. Op dit moment denk ik ook wel dat de zomer mijn voorkeur heeft boven de winter qua favoriete hardloopseizoen. Meer over hardlopen in de zomer, komt later nog wel een keer. Laten we het nu over hardlopen in de winter hebben.

De winter is voor mij het seizoen waarin ik altijd het meeste heb gelopen. De eerste jaren als voorbereiding voor de CPC en de laatste paar jaren als voorbereiding op een marathon. De lage temperaturen waren voor mij heerlijk om in te trainen. Het was voor mij vanzelfsprekend dat de winter het beste hardloopseizoen voor mij was. Maar als ik er nu aan terugdenk, komt dit voornamelijk omdat ik toen de warmte nog niet zo goed kon verdragen tijdens het hardlopen.

Vorig jaar was de ommekeer. Doordat ik veel in de zomer liep, begon ik dat seizoen meer te waarderen. Het is langer licht ’s avonds en je kunt lekker in korte broek en een shirtje lopen. Het besef dat ik graag in de zomer loop, kwam de afgelopen weken.

Het hardlopen in het donker en de kou begint mij een beetje tegen te staan. Ik moet mijzelf motiveren om in de avond nog naar buiten te gaan voor een training. Ook is de koude lucht in mijn longen een beetje tegengevallen de afgelopen tijd. Het duurt aanzienlijk langer voordat ik echt warm ben en comfortabel loop. Maar misschien heeft dit er ook wel mee te maken dat ik de laatste twee maanden van vorig jaar geblesseerd was. Het is meer mijn gevoel op dit moment, wat overigens niet betekent dat ik minder ga lopen nu. De afgelopen weken liep ik steevast meer dan 55 kilometer per week. Hardlopen in de winter gaat mij nog prima af!

De ideale hardloopomstandigheden

De dag met de ideale omstandigheden om te gaan hardlopen. Iedereen heeft daar zo zijn of haar ideeën over. Al denk ik dat veel mensen het wel eens zijn met mijn ideaalbeeld. Daar gaan we. Hardlopen in korte broek en een shirtje vind ik het fijnst, dus het moet boven de 10 graden zijn. Een te hoge temperatuur heeft negatieve invloed op mijn snelheid dus ik denk dat 15 graden de ideale temperatuur is.

Niet dat ik een enorme hekel heb aan wind, maar een harde wind heeft vaak wel invloed op mijn snelheid. Dus ik ga voor een dag met een klein briesje. En dat nog de vitamine D-factor: de zon. Als we het over een training hebben zeg ik, laat die zon maar lekker schijnen, maar als het om een wedstrijd gaat mag het van mij bewolkt zijn.

Nu schrijf ik dit de winter. Zoals ik eerder schetste, is niets zo veranderlijk als de mening van Nederlanders over het weer. Zou mijn mening in de zomer anders zijn? Ik ben benieuwd!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *