Waarom loop ik hard?

Klinkt als een makkelijke vraag om te beantwoorden toch? Zeker als je 3, 4 of misschien zelfs 5 keer per week je hardloopschoenen aantrekt. Maar denk er maar eens goed over na, en je zult merken dat deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden valt als het lijkt. Sommige mensen zullen tientallen redenen kunnen opnoemen en andere misschien maar 1. Onlangs kreeg ik zelf deze vraag en ik gaf als antwoord een opsomming van redenen, zonder daar echt lang over na te denken. Inmiddels heb ik er langer over na kunnen denken. 

Waar het begon

Toen ik ruim 7 jaar geleden begon met hardlopen, vond ik het niet meteen leuk. het was op een regenachtige dag in Londen op tennisschoenen en ik begon maar gewoon met joggen tot ik niet meer kon. De eerste keer kwam ik iets verder dan 2 kilometer. De keer daarna 3 kilometer en na 5 keer hardlopen, liep ik een 5 kilometer aan één stuk door (ruim 6 zelfs zie ik nu ik in mijn oude hardlooppaps ben gedoken).

Mijn motivatie toen, was om naast mijn stage nog iets aan sport te doen. Terug in Nederland kocht ik hardloopschoenen en pakte ik het serieuzer aan. Binnen 1,5 maand liep ik mijn eerste 10 kilometer met een gemiddelde van 5:14. Toen ik dit terug ging zoeken voor dit stuk, was ik verrast dat mijn eerste 10 kilometer toch al op dit tempo was. De enige reden waarom ik op dat moment ging hardlopen, was om meer te sporten. Er waren toen nog geen andere argumenten te noemen.

De eerste paar jaar met hardloopschoenen

Eén van de belangrijkste redenen om hard te lopen is altijd geweest om fit te blijven en fitter te worden. Dat is door de jaren heen nooit veranderd. Na mijn eerste 10 kilometer begon ik te trainen voor mijn eerste halve marathon in 2014 (de CPC). Een belangrijke reden om hard te lopen was vanaf dat moment dus ook om een bepaalde prestatie neer te zetten. Daarnaast wilde ik graag ook iets doen wat niet iedereen wil of kan. Een halve marathon is een afstand waar niet iedereen warm voor draait en waar – met name door niet hardlopers – toch vaak nog vol bewondering naar wordt gekeken. 

Tegenwoordig loop ik deze afstand met gemak, maar toch denk ik dat het goed is om af en toe te beseffen dat het niet vanzelfsprekend is dat je aan één stuk door, ruim 21 kilometer kan rennen. 

Na mijn eerste halve marathon, sloeg de wedstrijdkoorts definitief toe en door de jaren heen hopte ik van de ene naar de andere halve marathon. 

Marathon mindset

Tot oktober 2018 was ik nog ongestructureerd aan het hardlopen. Soms 3x per week en dan weer een hele week niet. Daar kwam in oktober 2018 verandering in toen ik mij inschreef voor mijn eerste marathon. Sindsdien is hardlopen een veel vaster onderdeel geworden van mijn leven.

Nu ik sinds dit jaar lid ben van een hardloopvereniging is het hardlopen niet alleen een vast, maar ook een groot onderdeel geworden in mijn leven.

Waarom vind ik het nou echt leuk?

Inmiddels loop ik echt wel minstens 3x per week en ik kan zoveel redenen opnoemen waarom ik dat doe. Zelfs nu er geen “echte” doelen zijn om voor te lopen, heb ik een drive om te gaan lopen als nooit te voren. Volgens mij heb ik inmiddels best wat redenen kunnen achterhalen, waardoor dit komt.

Fit zijn 

Ik hou van lekker eten en lekker drinken en ik weet gewoon van mezelf dat ik geen leuker mens word als ik het gevoel heb dat de verhouding tussen inname en verbranding uit balans is (lees: ik dus aan kom voor mijn gevoel). Na het hardlopen heb ik vaak ook zo’n gevoel van extra fit zijn op dat moment. Als ik soms geen zin heb (wat haast nooit voorkomt) denk ik altijd aan dat gevoel die na het lopen. 

Data

Je bent klaar met een run en je drukt je horloge uit. Naast het fijne gevoel dat ik krijg van hardlopen, krijg ik ook een fijn gevoel van het bekijken van mijn runs. afstand, tijd, kilometertijden en de gemiddelde tijd per kilometer. Alles bekijk ik even rustig voor of na het douchen. Hoe cliché het ook is, zelfs uit het bekijken van het rondje zelf haal ik enorme voldoening. Zeker als het om lange duurlopen gaat, kijk ik soms echt nog wel even goed naar de plekken waar ik allemaal ben geweest in dat rondje.

Sociale omgeving

“soort zoekt soort” is erg treffend als het gaat om hardlopen. Sinds dit jaar loop ik bij een hardloopvereniging en daar heb ik nog veel meer “soortgenoten” ontmoet. Naast dat ik hardlopen leuk vind, hou ik er ook enorm van om over hardlopen te praten. En qua hardlopen kun je over alles praten: van wedstrijd tot schoen. Daarnaast geniet ik enorm van de trainingen in groepsverband. Als de training niet te zwaar is, heb ik ruimte genoeg om gesprekken te voeren over van alles en nog wat. Heerlijk na een dagje werken!

Verwachtingen overtreffen

Met hardlopen heb ik ook een manier gevonden om mezelf uit te dagen om beter te worden in iets. Een PR aanscherpen is het lekkerste gevoel wat er bestaat als het gaat om hardlopen. Maar dit jaar heb ik al mijn verwachtingen overtroffen en dat geeft zo’n goed gevoel. Of het nou gaat om trainingen die een stuk eenvoudiger gaan of die ik sneller kan lopen. Of om wedstrijden/testloopjes die ik dit jaar gedaan heb. Alle records zijn gesneuveld en de meeste zelfs met minuten. Sinds een aantal maanden haal ik veel meer uit mezelf dan waarvan ik dacht dat er in mij zat. En dat geeft een heerlijk gevoel en werkt ook super motiverend.

Wedstrijden

Een pijnlijk punt in dit rijtje, maar daardoor niet minder waar. Hardlopen vind ik ook leuk vanwege de wedstrijden. Het sfeertje rondom wedstrijden vind ik fantastisch. Allemaal “soortgenoten” en iedereen met hetzelfde doel: de wedstrijd finishen. De ene voor de lol en de andere enorm prestatiegericht. En juist die combinatie maakt de sfeer bij een hardloopwedstrijd zo gezellig voor mij. 

Strava 

Mensen die dit ontkennen, die liegen wat mij betreft. Strava is een enorme drijfveer om te blijven lopen. De app houdt alles bij over je prestaties. Van snelheden op bepaalde segmenten tot hoeveel kilometer je op een paar schoenen hebt gelopen. Hier sla ik alles op wat ik doe en kan ik dus ook heel eenvoudig terug zien wanneer ik, wat heb gepresteerd. Daarnaast zit ook hier het sociale aspect in, waarmee mensen mij een compliment kunnen geven over mijn prestaties en andersom. Dit motiveert mij enorm en zorgt ervoor dat je voor het na het hardlopen ook nog bezig bent met de sport. Andere lopers kunnen mij ook enorm inspireren met hun runs.  

Buiten zijn

Zeker nu in de coronatijd zit ik meer binnen dan ooit. Slaapkamer en kantoor bevinden zich naast elkaar en daardoor beweeg ik in de basis minder op een dag. Naast dat ik af en toe een wandeling maak (wat ik overigens enorm saai vind), loop ik ook graag hard om lekker buiten te zijn. Nu in de herfst zijn de omstandigheden om hard te lopen ook weer ideaal voor mij. Als het niet regent dan natuurlijk #vansuiker. 

Hoofd leeg maken

Na een dag werken is hardlopen een ideaal recept voor mij om mijn hoofd even leeg te maken. Lekker naar buiten in een andere omgeving bewegen. Vaak merk ik zelfs dat wanneer ik een drukke dag heb gehad, ik veel eenvoudiger op een hoger tempo kan lopen. Gek dat het voor mij zo werkt..

Er zijn vast nog wel meer redenen te bedenken waarom ik hardloop. Voor mij is het samengevat een sport en hobby waar ik enorm van kan genieten en die in groepsverband onwijs gezellig is om te beoefenen. 

Eén antwoord op “Waarom loop ik hard?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *